Πανελλήνιο Δίκτυο Παθήσεων Σπονδυλικής Στήλης Back Care network
ΑΡΧΙΚΗ
Ι. ΚΑΡΝΕΖΗΣ
ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΕΙΣ
ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
LINKS
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Legal Disclaimer
© 2004 - 2013
Τελευταία ενημέρωση 01/06/2013

Κατάγματα Πηχεοκαρπικής Αρθρωσης

Γενικά
Τα κατάγματα της πηχεοκαρπικής είναι από τα συχνότερα κατάγματα και παρουσιάζονται ιδιαίτερα συχνά σε άτομα μετά τη μέση ηλικία ιδιαίτερα σε γυναίκες που πάσχουν από οστεοπενία ή οστεοπόρωση. Η συμβολή ενός ορθοπαιδικού τραυματολόγου στη διάγνωση και θεραπεία είναι καθοριστική γιατί με την κατάλληλη αντιμετώπιση μπορεί να έχουμε ένα εξαιρετικά καλό αποτέλεσμα ακόμα και σε περιπτώσεις σοβαρών καταγμάτων. Αντίθετα αν ένα τέτοιο κάταγμα δεν αντιμετωπιστεί σωστά, μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική και μόνιμη αναπηρία, με αδυναμία, δυσκαμψία και παραμόρφωση του καρπού και σε αρκετές περιπτώσεις ανάπτυξη οστεοαρθρίτιδας και πόνου. Κάταγμα πηχεοκαρπικής παθαίνει κάποιος συνήθως όταν πέφτει πάνω στο χέρι του. Μπορεί να συμβεί όμως και σε τροχαία ατυχήματα ή σε αθλητικές δραστηριότητες.

Συμπτώματα
Ο/η τραυματίας με κάταγμα πηχεοκαρπικής, παρουσιάζεται με πόνο και παραμόρφωση του καρπού. Σε σύντομο χρονικό διάστημα εμφανίζεται οίδημα (πρίξιμο) του καρπού και αρκετές φορές μούδιασμα στα δάχτυλα.

Πιθανές μορφές καταγμάτων πηχεοκαρπικής (τύποι)
Κάθε κάταγμα του καρπού είναι διαφορετικό από κάθε άλλο. Ένας πολύ μεγάλος αριθμός διαφορετικών τύπων καταγμάτων πηχεοκαρπικής μπορεί να συμβεί. Οι μορφές αυτές ποικίλουν από σχετικά απλά κατάγματα μέχρι εξαιρετικά πολύπλοκα και δύσκολα στην αντιμετώπισή τους. Για παράδειγμα τα κατάγματα όπου το οστό δεν έχει μετακινηθεί από την αρχική του θέση όπως και αυτά που δεν περιλαμβάνουν βλάβη της άρθρωσης (εξω-αρθρικά) έχουν συνήθως πολύ καλύτερη έκβαση από συντριπτικά ή ενδαρθρικά κατάγματα. Ο ρόλος του ειδικού είναι να αναγνωρίσει αμέσως τη σοβαρότητα του κατάγματος και να προχωρήσει στην κατάλληλη θεραπεία.

Αντιμετώπιση
Μετά από την μελέτη των ακτινογραφιών επιλέγουμε την κατάλληλη θεραπεία. Ανάλογα με τον τύπο του κατάγματος μπορεί να είναι η ανάταξη του κατάγματος και τοποθέτηση γύψου, η εφαρμογή εξωτερικής οστεοσύνθεσης ή και χειρουργική (ανοικτή) εσωτερική οστεοσύνθεση με ειδικές ορθοπαδικές πλάκες και βίδες. Άριστα αποτελέσματα έχουμε σήμερα με σύγχρονες ελάχιστα επεμβατικές χειρουργικές μεθόδους οι οποίες έχουν σαν στόχο την σταθερή συγκράτηση του κατάγματος με την ελάχιστη δυνατή χειρουργική παρέμβαση στην περιοχή του καρπού.

Επιπλοκές – προβλήματα που μπορεί να προκύψουν μετά από τη θεραπεία
Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, αν ένα τέτοιο κάταγμα δεν αντιμετωπιστεί σωστά, μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική και μόνιμη αναπηρία, με αδυναμία, δυσκαμψία και παραμόρφωση του καρπού και σε αρκετές περιπτώσεις ανάπτυξη οστεοαρθρίτιδας και πόνου. Λόγω της πολυπλοκότητας της αντιμετώπισης των καταγμάτων της πηχεοκαρπικής απαιτείται σημαντική εμπειρία και εξειδικευμένη εκπαίδευση του χειρουργού για να επιτευχθούν τα καλύτερα αποτελέσματα.

Σε περίπτωση κατάγματος καρπού απευθυνθείτε στον ορθοπαιδικό χειρουργό τραύματος κ. Καρνέζη τηλ. 210 6800745 email: mail@ioanniskarnezis.gr