Παθήσεις του ώμου

Αν έχετε πόνο στον ώμο τα καλά νέα είναι ότι συνήθως δεν πρόκειται για σοβαρή πάθηση (όπως αρθρίτιδα της άρθρωσης του ώμου) αλλά για κάποια πρόσκαιρη φλεγμονή στην γύρω περιοχή, πιθανότατα των τενόντων. Η διάγνωση θα γίνει από τον εξειδικευμένο γιατρό με λεπτομερή εξέταση αφού ακούσει τα συμπτώματά μας. Πιο συχνά, όταν το πρόβλημα βρίσκεται στους τένοντες, η πάθηση ανταποκρίνεται ικανοποιητικά σε θεραπεία με τοπική ένεση και φυσιοθεραπεία. Σε περίπτωση όμως που τα συμπτώματα επιμένουν ή υπάρχει ρήξη τένοντα απαιτείται χειρουργική επέμβαση.
Να θυμάστε ότι αν συνεχίσετε να καταπονείτε τον ώμο με σκληρή φυσική δραστηριότητα ή αν δεν τον ξεκουράσετε αρκετά ο πόνος μπορεί να παραταθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα. Να θυμάστε επίσης ότι η προσεκτική ελαφρά άσκηση και όχι η τέλεια ακινησία πρέπει να ενθαρρύνονται στη φάση της αποθεραπείας.

Ο πόνος στον ώμο είναι αρκετά συχνό πρόβλημα σε άτομα κάθε ηλικίας και μπορεί να οφείλεται σε πολλά διαφορετικά αίτια. Μπορεί επίσης συχνά να οφείλεται σε πρόβλημα σε κάποιο άλλο σημείο του σώματος, όπως σε πίεση νεύρου στην αυχενική σπονδυλική στήλη. Η πιο συνηθισμένη πάντως αιτία πόνου στον ώμο είναι η φλεγμονή στα μαλακά μόρια και τους τένοντες γύρω από την άρθρωση του ώμου που μπορεί να εκδηλωθεί μετά από ένα τραυματισμό ή μια υπερβολικά συχνά επαναλαμβανόμενη κίνηση του ώμου αν και είναι συχνό να εμφανίζεται πόνος και απροειδοποίητα, χωρίς τραυματισμό ή και χωρίς υπερβολική καταπόνηση του ώμου. Με την κλινική εξέταση ο ειδικός γιατρός πολύ συχνά θα διαπιστώσει εύκολα την αιτία του προβλήματος.
Παρακάτω εξηγούμε τις πιο συχνές αιτίες.

Τενοντίτιδα
Είναι απλά μια φλεγμονή του τένοντα και συχνά παρουσιάζεται μετά από έντονη άσκηση σε όλες τις ηλικίες. Τα συμπτώματα διαφέρουν ανάλογα με τον τένοντα. Εάν το πρόβλημα βρίσκεται στους τένοντες που κινούν την άρθρωση (‘στροφείς του ώμου’ ή ‘rotator cuff’) ο πόνος γίνεται συνήθως αισθητός καθώς προσπαθούμε να σηκώσουμε το χέρι ψηλά, μπροστά ή στο πλάι. Ο πόνος μπορεί να εξαφανίζεται όταν το χέρι έχει σηκωθεί εντελώς. Στην ακινησία ο πόνος υποχωρεί αλλά πάρα πολλές φορές ενοχλεί τη νύχτα όταν γυρίζουμε πλευρό στο κρεβάτι. Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να διαρκέσουν μερικές εβδομάδες μόνο, ωστόσο αν δεν λάβουμε τις απαραίτητες προφυλάξεις (αποφυγή των κινήσεων που προκαλούν τον πόνο) μπορεί να κρατήσουν και πολλούς μήνες. Χρειάζεται όμως προσοχή γιατί η παρατεταμένη απόλυτη ακινησία μπορεί να οδηγήσει σε ατροφία των μυών του ώμου που είναι μια συχνή αιτία επιδείνωσης του προβλήματος. Η αντιμετώπιση μιας τενοντίτιδας του ώμου γίνεται με συνδυασμό τοπικών ενέσεων από εξειδικευμένο γιατρό, ξεκούρασης του άνω άκρου (γενικά, κάθε δραστηριότητα που επιβαρύνει την άρθρωση του ώμου πρέπει να αποφεύγεται για διάστημα 6 εβδομάδων μετά την ένεση), και κατάλληλης φυσικοθεραπείας (πρόγραμμα ενδυνάμωσης των στροφέων του ώμου) και είναι τις περισσότερες φορές απόλυτα επιτυχής. Σε κάποιες περιπτώσεις όμως που τα συμπτώματα επιμένουν μπορεί να χρειαστεί χειρουργική (αρθροσκοπική) αντιμετώπιση, μία ελάχιστα επεμβατική μέθοδος με άριστα αποτελέσματα. Σε πιό σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να έχουμε ρήξη του τένοντα οπότε, μετά από μια περίοδο εξαιρετικά ισχυρού πόνου, ο ώμος παρουσιάζεται εξαιρετικά αδύναμος στις κινήσεις. Στις, λίγες ευτυχώς, αυτές περιπτώσεις που συνήθως συμβαίνουν σε άτομα προχωρημένης ηλικίας, απαιτείται επίσης χειρουργική επέμβαση για αποκατάσταση.

‘Παγωμένος ώμος’
Η πάθηση αυτή (που επιστημονικά λέγεται ‘συμφυτική θυλακίτιδα’) είναι φλεγμονή στο εσωτερικό της άρθρωσης του ώμου. Ο ώμος παρουσιάζεται εξαιρετικά ‘δυσκίνητος’. Πιο συχνά παρουσιάζεται στις ηλικίες μεταξύ 40 και 60 ετών. Ο πόνος είναι αρχικά πολύ σοβαρός και μπορεί να γίνεται αισθητός ακόμα και όταν ο ώμος είναι ακίνητος. Συχνά ο πόνος επιδεινώνεται τη νύχτα. Κάθε κίνηση του ώμου είναι επώδυνη και η κινητικότητα σταδιακά περιορίζεται σημαντικά. Το πρόβλημα αυτό συνήθως επιμένει για αρκετούς μήνες έως και δύο χρόνια αν και τελικά μπορεί να υποχωρήσει σταδιακά. Στις περισσότερες τέτοιες περιπτώσεις θα χρειαστεί εντατικό πρόγραμμα φυσιοθεραπείας που πρέπει να αρχίζει το συντομότερο δυνατόν ενώ σε κάποιες άλλες περιπτώσεις ‘παγωμένου ώμου΄η αποκατάσταση μπορεί να απαιτήσει χειρουργική αντιμετώπιση με αρθροσκόπηση του ώμου.

Προβλήματα άλλων περιοχών που αντανακλούν στον ώμο
Συχνά πίεση κάποιου νεύρου στην αυχενική περιοχή της σπονδυλικής στήλης εμφανίζεται με πόνο στον ώμο ή και πιό χαμηλά στο άνω άκρο. Το συχνότερο σύμπτωμα είναι μούδιασμα του άκρου υπάρχει και περιορισμός της κίνησης του αυχένα.
Πρόβλημα στην άρθρωση μεταξύ του ακρώμιου και της κλείδας μπορεί επίσης συχνά να προκαλέσει πόνο στον ώμο. Στις περιπτώσεις αυτές μια έγχυση (ένεση) μέσα στην άρθρωση ανακουφίζει από τον πόνο.
Άλλη, πολύ σπανιώτερη πάθηση είναι και η νευραλγία με μυική ατροφία που προκαλεί πόνο και μυική ατροφία στους μυς της ωμοπλάτης. Η αποκατάσταση στις περιπτώσεις αυτές είναι συνήθως αργή και πιθανώς να μην είναι πλήρης.
Η διάγνωση σε όλες τις πιό πάνω περιπτώσεις γίνεται από εξειδικευμένο γιατρό μετά από προσεκτική εξέταση και κάποιες φορές μπορεί να χρειαστούν ειδικές εξετάσεις όπως ακτινογραφίες ή μαγνητική τομογραφία.

Πανελλήνιο Δίκτυο Παθήσεων Σπονδυλικής Στήλης Back Care network
ΑΡΧΙΚΗ
Ι. ΚΑΡΝΕΖΗΣ
ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΕΙΣ
ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
LINKS
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Legal Disclaimer
© 2004 - 2013
Τελευταία ενημέρωση 01/06/2013