Πανελλήνιο Δίκτυο Παθήσεων Σπονδυλικής Στήλης Back Care network
ΑΡΧΙΚΗ
Ι. ΚΑΡΝΕΖΗΣ
ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΕΙΣ
ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
LINKS
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Legal Disclaimer
© 2004 - 2013
Τελευταία ενημέρωση 01/06/2013

Κατάγματα Ισχίου

Τα κατάγματα του ισχίου, συμβαίνουν συχνότερα σε άτομα μεγάλης ηλικίας και σε άτομα με οστεοπόρωση. Καθώς η μέση ηλικία του πληθυσμού αυξάνεται, περιμένουμε ολοένα και αυξανόμενο αριθμό καταγμάτων του ισχίου.

Γενικά
Τα κατάγματα του ισχίου συμβαίνουν στην περιοχή της κεφαλής και του αυχένα του μηριαίου οστού. Είναι συχνότερα σε άτομα μεγάλης ηλικίας μετά από πτώση στο σπίτι. Παρουσιάζονται όμως και σε νεότερα άτομα μετά από σοβαρά ατυχήματα όπως τροχαία. Όλα τα κατάγματα του ισχίου πρέπει να αντιμετωπίζονται άμεσα από έμπειρο στην αντιμετώπιση τραύματος ορθοπαιδικό χειρουργό. Είναι σημαντικό η χειρουργική αντιμετώπιση να γίνεται όσο το δυνατόν πιο νωρίς (κατά προτίμηση εντός 24 ωρών από την στιγμή που συνέβη το κάταγμα) για να ελαχιστοποιείται η πιθανότητα επιπλοκών τόσο από ζωτικά όργανα όπως η καρδιά, τα αγγεία, οι πνεύμονες όσο και λοιμώξεις.

Τα συμπτώματα
Ο τραυματίας με κάταγμα ισχίου, παρουσιάζεται με πόνο στο ισχίο που χειροτερεύει με κάθε προσπάθεια κίνησης καθώς και αδυναμία να σταθεί και να βαδίσει. Αρκετές φορές το πόδι φαίνεται κοντύτερο και με στροφή προς τα έξω λόγω της μετακίνησης των άκρων του κατάγματος μεταξύ τους. Η διάγνωση γίνεται από το γιατρό με ακτινογραφίες λεκάνης – ισχίων.

Τύποι καταγμάτων ισχίου
Ανάλογα με το σημείο του οστού στο οποίο έχει συμβεί το κάταγμα τα κατάγματα του ισχίου διακρίνονται σε:

Η αντιμετώπιση και στις δύο περιπτώσεις είναι χειρουργική αλλά οι τεχνικές σε κάθε περίπτωση διαφέρουν, όπως περιγράφονται πιο κάτω.

Θεραπεία
Αντιμετώπιση Διατροχαντήριων Καταγμάτων

Στις περιπτώσεις αυτές το κάταγμα έχει συμβεί στην περιοχή του μηριαίου οστού που βρίσκεται μεταξύ των δύο τροχαντήρων (μείζων και ελάσων) εξ’ ού και η ονομασία. (photo). Είναι η περιοχή που καταλήγουν όλοι οι μεγάλοι μυς που κινούν το ισχίο. Η αντιμετώπιση των καταγμάτων αυτών πρέπει να είναι πάντα χειρουργική και, όπως αναφέραμε πιο πάνω όσο το δυνατόν πιο άμεση. Ο σκοπός της χειρουργικής αντιμετώπισης είναι η όσο το δυνατόν ισχυρότερη σταθεροποίηση του κατάγματος ώστε να επιτρέπεται η άμεση κινητοποίηση του ασθενούς και η αποφυγή των επιπλοκών της παραμονής στο κρεβάτι. Στις περισσότερες περιπτώσεις αυτό επιτυγχάνεται με τη μέθοδο της ενδομυελικής ήλωσης (φωτογραφία ειδικού ήλου). Χρειάζεται ιδιαίτερη εμπειρία του χειρουργού για να επιτευχθεί τόσο η ακριβής ανάταξη του κατάγματος (επαναφορά των οστικών τεμαχίων στην αρχική τους θέση) και η ιδανική τοποθέτηση του υλικού, όσο και η ταχύτατη και ολοκλήρωση της χειρουργικής επέμβασης ώστε να αποφευχθούν οι επιπλοκές.
Αντιμετώπιση Υποκεφαλικών Καταγμάτων
Στις περιπτώσεις αυτές το κάταγμα έχει συμβεί, στην περιοχή του μηριαίου οστού που ονομάζεται «αυχένας» και η οποία βρίσκεται μέσα στην κοιλότητα της άρθρωσης του ισχίου. (Φωτογραφία) Η αντιμετώπιση που πρέπει να γίνεται σε όλα τα δραστήρια άτομα ανεξαρτήτως ηλικίας είναι η χειρουργική ανάταξη του κατάγματος (επαναφορά στην φυσιολογική θέση του οστού) και εσωτερική οστεοσύνθεση (σταθεροποίηση με ειδικές βίδες). Η επέμβαση αυτή στοχεύει στην επούλωση (πώρωση) του κατάγματος και την πλήρη αποκατάσταση του ισχίου χωρίς μελλοντικές επιπλοκές. Αυτό επιτρέπει στον τραυματία να αρχίσει να κινείται αλλά δεν θα πρέπει να φορτίσει πλήρως (να βάλει όλο το βάρος του) το τραυματισμένο σκέλος για όσο διάστημα απαιτηθεί - μέχρι την πλήρη πώρωση (επούλωση). Ωστόσο ο ασθενής θα πρέπει να «κινητοποιηθεί» (δηλαδή να αφήσει το κρεβάτι και να αρχίσει σταδιακά να επιστρέφει στις καθημερινές του δραστηριότητες) όσο το δυνατόν νωρίτερα για να αποφευχθούν οι επιπλοκές της ακινητοποίησης.
Η αντιμετώπιση των καταγμάτων αυτών σε άτομα μεγάλης ηλικίας τα οποία δεν είναι ιδιαίτερα δραστήρια και πάσχουν από οστεροπόρωση θα πρέπει να είναι η αρθροπλαστική του ισχίου. Αυτή, ανάλογα με την περίπτωση μπορεί να είναι «ημιολική» αρθροπλαστική (link σελ χειρουργικές επεμβάσεις τραυματος) ή «ολική» αρθροπλαστική (link σελ χειρουργικές επεμβάσεις τραυματος). Πρέπει να τονιστεί ότι η ημιολική αρθροπλαστική είναι μια «λύση ανάγκης» που αφορά μόνο τα άτομα πολύ μεγάλης ηλικίας τα οποία επί πλέον για διαφόρους λόγους έχουν μειωμένη κινητικότητα και δραστηριότητα εκτός σπιτιού. Δεν πρέπει να γίνεται η ημιολική αρθροπλαστική σε άτομα με οποιουδήποτε βαθμού δραστηριότητα ή σε νεώτερα άτομα γιατί μπορεί να αναπτυχθεί «φθορά» του ισχίου (αρθρικού χόνδρου της κοτύλης) μέσα σε λίγα χρόνια με αποτέλεσμα έντονο πόνο του ισχίου που χρειάζεται και δεύτερη χειρουργική επέμβαση. Σε οποιοδήποτε άτομο με κάποιου βαθμού δραστηριότητα και οπωσδήποτε σε άτομα κάτω των 70 ετών το υποκεφαλικό κάταγμα του ισχίου πρέπει να αντιμετωπίζεται με εσωτερική οστεοσύνθεση ή (σε ειδικές περιπτώσεις) με ολική αρθροπλαστική του ισχίου.

Προβλήματα που μπορεί να συνυπάρχουν
Λόγω του ότι οι ασθενείς που έχουν υποστεί κάταγμα του ισχίου είναι τις περισσότερες φορές μεγάλης ηλικίας μπορεί να συνυπάρχει ένας μεγάλος αριθμός παθολογικών προβλημάτων ιδιαίτερα καρδιολογικών, πνευμονολογικών, υπέρτασης, σακχαρώδη διαβήτη κ.α. Είναι σημαντικό να ελεγχθούν όλα αυτά τα προβλήματα και να ελαχιστοποιηθεί ο χρόνος μέχρι την χειρουργική αντιμετώπιση του κατάγματος όπως επίσης και να μειωθεί στο ελάχιστο ο χρόνος παραμονής στο νοσοκομείο.

Επιπλοκες – προβληματα που μπορει να προκυψουν μετα απο τη θεραπεια
Σε περιπτώσεις σοβαρών παρεκτοπισμένων υποκεφαλικών καταγμάτων του ισχίου υπάρχει πάντα η πιθανότητα μιας επιπλοκής που ονομάζεται άσηπτη νέκρωση της κεφαλής του μηριαίου οστού (link στο λεξικό) η οποία μπορεί να συμβεί ακόμα και μετά από αρκετούς μήνες μετά το χειρουργείο. Σε όλα τα κατάγματα του ισχίου που έχουν αντιμετωπιστεί με εσωτερική οστεσύνθεση (βίδες οστού, ενδομυελική ήλωση ή άλλες) υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να χαθεί η σταθερότητα της οστεοσύνθεσης με συνέπεια το κάταγμα να παρεκτοπιστεί από τη θέση του πριν προλάβει να πωρωθεί . Η πιθανότητα να συμβεί κάτι τέτοιο ελαχιστοποιείται με την σωστή χειρουργική τεχνική που πηγάζει από την εκπαίδευση του χειρουργού και την εμπειρία του.

Σε περίπτωση κατάγματος ισχίου απευθυνθείτε στον ορθοπαιδικό χειρουργό τραύματος κ. Καρνέζη (Ερ. Σταυρού 5, έναντι ΥΓΕΙΑ) τηλ. 210 6800745 email: mail@ioanniskarnezis.gr