Πανελλήνιο Δίκτυο Παθήσεων Σπονδυλικής Στήλης Back Care network
ΑΡΧΙΚΗ
Ι. ΚΑΡΝΕΖΗΣ
ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΕΙΣ
ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
LINKS
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Legal Disclaimer
© 2004 - 2013
Τελευταία ενημέρωση 01/06/2013

Κάταγμα

Κάταγμα ονομάζουμε το ‘σπάσιμο’ οποιουδήποτε μεγέθους ή έκτασης ενός οστού. Ένα κάταγμα μπορεί να είναι ρωγμώδες (‘ράγισμα’) ή παρεκτοπισμένο (όταν τα σπασμένα άκρα του οστού έχουν απομακρυνθεί μεταξύ τους). Ειδικοί τύποι καταγμάτων είναι τα κατάγματα ‘εκ κοπώσεως’ (ή κατάγματα ‘stress’) που συμβαίνουν μετά από επαναλαμβανόμενες ή παρατεταμένες φορτίσεις του οστού, όπως μετά από βάδισμα μεγάλης απόστασης. Άλλος ειδικός τύπος καταγμάτων είναι τα ‘ανοικτά’ ή ‘επιπλεγμένα’ κατάγματα δηλαδή τα κατάγματα στα οποία υπάρχει άνοιγμα του δέρματος (τραύμα) που έχει σαν αποτέλεσμα την επικοινωνία του τραύματος με το εξωτερικό περιβάλλον.

Αιτίες
Κοινές αιτίες καταγμάτων είναι οι πτώσεις από ύψος, τα τροχαία ατυχήματα, και οι αθλητικές δραστηριότητες. Σε μεγαλύτερες ηλικίες μπορεί να συμβούν κατάγματα χωρίς ιδιαίτερα σοβαρό ατύχημα εξ αιτίας της παρουσίας μεταβολικών παθήσεων των οστών όπως η οστεοπόρωση. Τυπικό παράδειγμα αποτελούν τα οστεοπορωτικά κατάγματα της σπονδυλικής στήλης (‘καθίζηση σπονδύλου’).

Συμπτώματα
Είναι συνήθως εύκολο να καταλάβουμε αν έχει συμβεί κάποιο κάταγμα από συμπτώματα όπως:

Πρώτες βοήθειες
ΠΟΤΕ ΜΗΝ:

... προσπαθήσετε να μετακινήσετε το τραυματισμένο άτομο εάν έχει τραυματιστεί σοβαρά στο μηρό, το ισχίο, τη λεκάνη, ή τη σπονδυλική στήλη.
... ζητήσετε από τον τραυματισμένο να μετακινήσει ένα μέλος του σώματός του για να διαπιστώσετε αν έχει κάταγμα.
... επιχειρήσετε να ‘διορθώσετε’ ένα παραμορφωμένο μέλος

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ:
... διατηρήσετε το άτομο ακίνητο και κατά το δυνατόν ήρεμο.
... βοηθήσετε τον τραυματία εάν παρουσιάζει δυσκολία να αναπνεύσει. Αυτό μπορεί να γίνει με αφαίρεση τυχόν σωμάτων που φράσουν το στόμα ή το φάρυγγα, με ήπιους χειρισμούς αλλά ποτέ με βίαιες κινήσεις.
... προσπαθήσετε να σταματήσετε κάθε εμφανή εξωτερική αιμορραγία πιέζοντας το σημείο σταθερά με ένα καθαρό πανί.
... προστατέψετε τον τραυματία από εξωτερικούς παράγοντες όπως ακραίες θερμοκρασίες κρύου και ζέστης καλύπτοντάς τον κατάλληλα.
... καλέσετε βοήθεια εάν ο τραυματίας έχει σοβαρές κακώσεις (π.χ. κακώσεις στο μηρό, τη λεκάνη, τη σπονδυλική στήλη), εάν παραπονιέται για πόνο στην κοιλιά ή το θώρακα, εάν έχει απώλεια των αισθήσεων μετά από χτύπημα στο κεφάλι ή αν έχει πολλαπλές κακώσεις σε διάφορα μέρη του σώματός του.